Articol tradus „Aha Parenting” Toddler la 2 ani (partea 1 din 2)

1113 Views 0 Comment

 

Toddlers: planul de joc pentru varsta teribila de 2 ani

Cum poti sa fii alaturi de toddler-ul tau si sa ramai un parinte pozitiv?

Cei mai multi copii devin mai dificili in jurul varstei de 14 luni. Aceasta se datoreaza unui salt urias de dezvoltare ce intervine la aceasta varsta. Ei nu mai sunt usor de amuzat/ distrat. Realizeaza ca esti o persoana separata care poate cateodata, dar nu atat de des, sa fie influentata in a face lucrurile asa cum isi doresc ei.

Ei realizeaza ca au o oarecare influenta in lume, dar nu foarte multa putere. Si incep sa experimenteze pentru a descoperi cum pot sa isi rezolve nevoile si sa isi indeplineasca dorintele.

Perioada asta poate fi innebunitoare pentru parinti sau poate fi un timp  minunat sa iti privesti copilul cum infloreste. Cat de dificila poate fi etapa la 15 la 36 de luni depinde cel putin partial de atitudinea parintilor.  Rebeliunea copilului tau va fi invers proportionala cu libertatea pe care acesta o primeste pentru a-si vedea de propria dezvoltare. Cat de mult i se permite sa exploreze, cat de mult i se permite sa isi creeze propriul ritm, cat de mult este in control in propria sa lume pentru a descoperi ca este o persoana competenta?

Multe din acestea depind de parinti. Esti sensibil la pregatirea copilului tau pentru independenta, il spijini fara sa il impingi? Poti aprecia incercarile copilului tau in a fi independent fara a le lua ca insulte personale? Poti sa cedezi o parte din control in asa fel incat copilul tau sa isi dezvolte un sens de stapanire a propriului sau univers? Poti sa impui orice limita care este necesara pentru siguranta copilului si sanantatea ta mintala in timp ce empatizezi cu dezamagirile copilului ca nu primeste ceea ce vrea?

Etapele de dezvoltare ale toddler-ului tau:

– dezvoltare fizica si a creierului rapida

– dezvoltare rapida a vocabularului si a regulilor de vorbire

– invatarea a cum sa mentina conexiunea cu tine ca parinte in  timp ce iti impune nevoile si dorintele lui

– dezvoltarea sensului de sine ca persoana puternoca si competenta ce actioneaza in aceasta lume

– invatrea ca si alti copii sunt oameni si ca trebuie sa relationeze cu ei in siguranta fara a avea nevoie sa fie agresivi cu acestia

Provocarea ta ca parinte:

– sa iti pastrezi sanatatea mintala in timp ce copilul tau se exprima tot mai mult si se arunca in lume.

Prioritatile tale ca parinte:

  1. Siguranta copilului tau in timp ce acesta exploreaza.
  2. Renuntarea la control pentru ca copilul sa poata dezvolta stapanire peste propria sa lume.
  3. Sa te bucuri de independenta ce infloreste impreuna cu curiozitatea copilului.
  4. Mentine-te pozitiv!

„Primii 3 ani din viata stabilesc structura pentru toate viitoarele relatii”. John Bowlby

CE NEVOI AU TODDLER-ii DE LA PARINTI

  1. Validarea propriului sine

Au nevoie sa invete ca exista lucruri de care sunt responsabili cum ar fi propriul lor corp, si au nevoie sa se simta pe sine drept competenti si puternici.

  1. Structura, limita, rutina si siguranta

Toddler-ii incep sa si ta ca este un intreg univers in afara lor. Pana chiar si propriile sentimente par sa ii depaseasca cateodata. Au nevoie sa stie ca parintele este responsabil si ca ii tine in siguranta – protejandu-i de lumea exterioara, de propriile mari emotii si absenta autocontrolului.

  1. Ajutor in intelegerea si structurarea timpului

…astfel incat sa se simta cat mai putin lipsiti de control si loviti de circumstante („dupa pranz o sa dormim si dupa aceea o sa mergem la bunica”). Toddler-ii au nevoe sa stie exact la ce sa se astepte si se descurca mult mai bine cu o rutina bine definita.

  1. Empatia ta

Priveste asta din lunctul sau de vedere si vei vedea ca are sens. Chiar daca nu poti face ceea ce copilul isi doreste il poti ajuta sa coopereze daca intelegi si simpatizezi (?) cu suferinta ta.

(articolul original in link-ul de mai jos)

http://www.ahaparenting.com/Ages-stages/toddlers/toddlers-terrific-twos

 

 

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment