Întreaga viață a blogului a plecat de la premisa că viața tatălui și prezența lui sunt cruciale în viața copilului, precum și de la ideea că rolul tatălui are nevoie de vizibilitate.
Nu mi-am pus problema “feminizarii” rolului de tata, ci mai degrabă mi-am dorit să ilustrez faptic ce înseamnă prezența tatălui în viața copilului, rolul și contribuția sa, dincolo de mesajele “traditionale”. Am încercat astfel să încropesc o înțelegere multi-dimensională a tatălui și am abordat în multe din articolele precedente manifestările și rezultatele prezenței alături de copil.
Evident nu sunt singurul tata și nici “taticia” nu este o descoperire colosală, totuși, cred că reflectând asupra modului în care privim ce înseamnă să fii tata, putem să înțelegem cum evoluăm noi că societate. Așa că, pe lângă propriul meu discurs, m-am hotărât să invit și vocea altor tați, locali și internaționali, pentru a descoperi împreună ce înseamnă de fapt să fii tata.
Astăzi, sunt bucuros să vi-l prezint pe Mihai Gruia (http://mihaigruia.com/) . Un tată cunoscut de mulți dintre voi, care a avut răbdarea și timpul să îmi răspundă la câteva întrebări. Iar pentru asta îi sunt recunoscător. Mihai este un artist, pagina sa de media este însă și o fereastră în viața lui personală (https://www.facebook.com/mihaigruiaofficialpage/ ), o fereastră care vorbește dincolo de cuvinte despre familie și despre el că tată.
Dincolo de dezvăluirile personale, deja prezente online, am avut dorința să îi adresez câteva întrebări care să ne ajute să înțelegem ce înseamnă pentru el rolul de tată.
1) Ce înseamnă pentru tine să fii tată?
Este un sentiment unic pe care nu-l conștientizam înainte să devin tată.
2) Cum se schimbă „viața” atunci când conștientizarea sosirii copilului te prinde din urmă?
Totul se schimbă după ce esti părinte. În primul rând tot timpul liber atât cât este el, îl aloci copiilor, cât sunt mici mai mult ca sigur că ți s-au dus și orele de somn:)). În plus, la mine cel puțin, cea mai mare schimbare este acel sentiment patern, pe care l-am simțit cum s-a dezvoltat imediat după ce am devenit tată; simt nevoia să fiu lângă fetele mele să le cresc, să nu le lipsească nimic, să le protejez, să le învăț.
3) Ce se potrivește din „tradiția” părintească și ce nu?
Eu de obicei nu mă ghidez după tipare în viață. Ascult pe cei cu mai multă experiență și-mi extrag ce mi se pare că este bine din punctul meu de vedere.
4) Cum te-ai pregătit?
Ca orice familie, am pregătit camera, hăinuțe etc.
5) Cât timp petreci tu cu copilul tău și cu ce îl ocupați?
Din păcate acesta este un lucru pe care mi-aș dori să-l pot schimba, dar deocamdată nu pot. Petrec destul de puțin timp cu ele, ocupat fiind precum mulți tineri din zilele noastre. Eu muncesc foarte mult, mă trezesc dimineața la 7, le duc la grădiniță și mă întorc cam pe la 21, le mai prind o oră, maxim 2 până se bagă la somn. În weekenduri, dacă nu sunt plecat la concerte, recuperăm!
6) Cât de importantă este pentru tine participarea tatălui în viața copilului?
Extrem de importantă. Esențială.
7) Care este cea mai pregnantă contribuție a copilului la viața ta?
Cu siguranță apariția lor.
8) Care este cea mai pregnantă contribuție a ta la viața copilului?
Asta o să vedem în viitor. Cred că este prea devreme pentru un răspuns. Deocamdată nu fac nimic ieșit din comun decât să le ofer o creștere în condiții normale pe care le face orice părinte.
9) Viața de familie,ce înseamnă ea pentru tine și pentru familie?
Eu sunt un familist convins, de aceea sunt căsătorit de 10 ani și am o relație de 14 ani cu soția. Copiii sunt totul pentru noi.
10) Cum decideți tu, soția și copilul, ce urmează pentru voi?
Cred că așa cum o face orice famile, prin discuții în care analizăm și decidem ce credem noi că este mai bine pentru noi și familia noastră.
Mulțumesc Mihai, îți doresc o hoinăreală veselă în ale tăticiei.
0 Comments